Webbplatsens överlägg

ÅNGEST

ÅNGEST

Symptom som man kan uppleva vid ångest. 

  • Du kan känna att hjärtat slår hårt eller fortare än vanligt, utan att du gör någon aktivitet där hjärtat förväntas att slå fortare.
  • Du kan få svårt att andas eller känna dig yr.
  • Det kan kännas som en klump i magen eller en tyngd/tryck över bröstet.
  • Du kan börja svettas eller känna dig varm eller kall inuti.
  • Du kan bli torr i munnen, kissnödig eller dålig i magen.
  • Du kan känna stickningar eller domningar i händer eller fötter.
  • Du kan känna dig darrig, skakig eller svag i musklerna.

 Ångest kan visa sig på olika sätt, ibland börjar känslan svagt och blir sedan starkare och starkare. Ibland kommer den snabbt. Ångest kan ibland kännas så starkt att du tror att du ska svimma, tappa kontrollen eller till och med dö. Men du dör inte av ångest. Reaktionen är inte farlig och ångesten går efter en tid över av sig själv.

Ångest är rädsla eller oro som känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest. Det finns olika sätt att hantera ångest och saker du kan göra själv för att må bättre. Det finns även behandling som hjälper .

Panikattack - ångestkänslor som kommer plötsligt

En panikattack känns mycket tydligt i kroppen. Du kan bli yr och det kan kännas som att du ska svimma. Det kan även framkalla känslor av att du håller på att kvävas. När det känns så starkt i kroppen kan du tro att du är sjuk, till exempel att du har fått ett fel på hjärtat. Du kan känna overklighetskänslor eller rädsla för att dö.En panikattack kommer ofta oväntat, när du inte är förberedd. Det är inte ovanligt att få en panikattack till exempel när du vilar eller slappnar av. Att få en panikattack känns mycket skrämmande. Men det är inte farligt och panikattacken går över av sig själv.

Långvariga följder av ångest

Den största risken med att leva med ångest en längre tid är att du börjar undvika situationer och platser som riskerar att ge eller öka din ångest. När du börjar undvika sådant som du tror kan ge dig ångest, hindras du från att leva det liv du egentligen vill. Det gör att ångesten förvärras och tar mer plats i din tillvaro. Långvarig ångest kan göra att du blir känsligare för stress, känner dig rastlös, otålig och lättirriterad. Du kan också få sömnsvårigheter Om du använder alkohol eller droger för att lindra din ångest finns det en risk att du utvecklar ett beroende.Därför är det viktigt att du lär dig att hantera din ångest på andra sätt.

Varför får jag ångest?

Ångest är inte ett tecken på att det är något fel på dig. Det är en naturlig reaktion på att någonting skrämmer dig. Symtomen du upplever beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet. Syftet med ångest är egentligen överlevnad.

Under fliken Om Du Behöver Hjälp hittar du nummer och kontaktinformation om du behöver kontakta psykiatrin eller någon annan. (Texten ovan om ångest är hämtad från 1177.se)

Upphovsrätt © 2024 UTAMI. Alla rättigheter förbehålles. | SimClick av Catch Themes
Translate »