Webbplatsens överlägg

DEPRESSION

VAD ÄR DEPRESSION?

Depression är en diagnos på ett tillstånd där du under en tvåveckors period konstant upplever vissa känslor. För att ha diagnosen depression krävs det att man uppfyller minst fem kriterier, var av nedstämdhet måste vara ett utav dem. Det finns olika grader av depression, allt från lätt till svår (praktiskmedicin.se, 2020). 

Du kan lida av en depression om du känner dig nedstämd, trött och orkeslös under en längre period. Om du även har tappat lusten till sådant som du brukar tycka om att göra. Då kan du behöva hjälp för att må bättre. En depression innebär bland annat att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust. Inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla. Lusten och orken att ta itu med saker minskar eller försvinner och vardagen känns tung och meningslös. Du kan också tappa intresset för det mesta omkring dig, som nyheter, arbete eller vad som händer i dina vänners liv. (1177.se, 2020).

Depression är ett sjukdomstillstånd som förändrar ditt sätt att tänka och känna. Det är vanligt att du tänker att du aldrig kommer att må bra igen, du kan till och med vara övertygad om det när du är deprimerad. Du kan ha tankar om att du egentligen är misslyckad och värdelös och oroa dig över hur omgivningen skulle reagera om du berättade hur du egentligen mår. Det kan kännas som att du försöker hålla upp en fasad, men bakom den kan det kännas som att du har rasat samman.Trots att du mår så dåligt förstår du inte alltid själv att du är deprimerad. Istället är du övertygad om tankarna på alltings meningslöshet och lidande är ”sanningen” om livet. Även om det kan verka så i stunden, gör depressionen att du ”glömmer” sådant i livet som du egentligen gillar. På så sätt ”ljuger” depressionen. (mind.se, 2020)

Tre olika grader av depression - Lätt, medelsvår eller svår

En depression kan vara lätt, medelsvår eller svår. Om du har en lätt depression kan du oftast klara av vardagen trots att du mår dåligt. Har du en medelsvår depression är vardagen svårare att hantera, men du klarar det mest nödvändiga. Vid en svår depression kommer du knappt upp ur sängen. Enkla saker som att ringa ett samtal eller öppna posten kan då kännas omöjliga att klara av.
Vid en svår depression kan du ha tankar om att du inte orkar leva längre. Du kan inte se något slut på ditt lidande, och är övertygad om att du är den enda som känner som du gör. Du kan också få för dig att det vore bättre för dina närmaste om du inte fanns. Om du mår så dåligt behöver du söka hjälp omedelbart, förslagsvis hos en psykiatrisk akutmottagning (mind.se, 2020) 

Olika symtom på depression

 Nedan följer en beskrivning av olika symtom som är vanliga när du är deprimerad. Det är vanligt att du känner igen dig i en eller flera olika symtom;

 • Låg självkänsla
  Du kan tycka illa om dig själv och tänka att du är värdelös. Skuldkänslor är vanliga, och du kan anklaga dig själv för saker som går dåligt för dig.
 • Känsla av hopplöshet
  Att ha tankar om att livet är tomt och meningslöst är ett av symtomen på depression. Du kan tänka att det inte är någon mening med att försöka göra något åt det som är fel, och att ingenting någonsin kommer att bli bra.
 • Orkeslöshet

  Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet.

 • Koncentrationssvårigheter
  Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en film. Du kan känna dig rastlös och ofokuserad.

 • Ångest, irritation eller ilska
  Du kan ha ångest och oroa dig för framtiden eller för andras krav eller förväntningar. Du kan känna dig irriterad eller lätt bli arg, även för småsaker.
 • Kroppsliga besvär 
  Problem med magen, har huvudvärk, du har tappat matlusten, eller äter och dricker alldeles för mycket, du har tappat sexlusten. Du har sömnsvårigheter
 • Självmordstankar
  Ibland kan depressionen göra att du tänker att det vore bättre om du inte levde. Du kan också känna att du är en belastning för dina närmaste. Du kan ha tankar om att alla egentligen skulle må bättre om du var borta (1177.se, 2020).

Under fliken BEHÖVER DU HJÄLP hittar du nummer och kontaktinformation om du behöver kontakta psykiatrin eller någon annan. 

Upphovsrätt © 2024 UTAMI. Alla rättigheter förbehålles. | SimClick av Catch Themes
Translate »